Nepietiekama telpu vēdināšana skolās negatīvi ietekmē mācību procesu

Māja elpo

|

|

3 min

Zinātnieku pētījumos jau sen ir konstatēts, ka pastāvīga uzturēšanās nevēdinātās telpās mazina darba spējas un rada paaugstinātus riskus cilvēku veselībai. Galvenie negatīvu ietekmi radošie faktori ir skābekļa nepietiekamība un ogļskābās gāzes (CO2) daudzuma paaugstināšanās. Tādēļ ir īpaši svarīgi nodrošināt normālu gaisa apmaiņu iestādēs, kur nelielās telpās pastāvīgi uzturas liels skaits cilvēku – vispirms jau skolās.

Gaisa kvalitāte tieši ietekmē darba un mācību spējas
 

Ilgstoši uzturoties telpās ar sliktu gaisa kvalitāti, parādās tādas pazīmes kā koncentrēšanās grūtības, nogurums, miegainība. Tas negatīvi ietekmē mūsu domāšanas un spriešanas spējas. Ir veikti aprēķini, kas liecina, ka mūsu kognitīvās spējas sarūk par 15%, tiklīdz CO2 līmenis iekštelpās sasniedz līmeni 945 ppm (daļiņas no miljona). Bet, ja tas pakāpjas līdz 1400 ppm, vidējais kognitīvo spēju rādītājs samazinās jau uz pusi! Īpaši bīstamas sekas šāda situācija var radīt skolās, kur bērni nereti spiesti ilgstoši uzturēties nepietiekami vēdinātās telpās. Paaugstināts CO2 līmenis klasēs var radīt nopietnas problēmas bērnu un jauniešu izglītībā, jo traucē koncentrēties un apgūt zināšanas, samazinot spēju uztvert mācību vielu. Ja nekas netiek darīts lietas labā, pasliktinās arī skolēnu imunitāte un vispārējais veselības stāvoklis. Var rasties arī nopietnāki draudi veselībai, ieskaitot paaugstinātu risku saslimt ar infekciju slimībām, jo nevēdinātā gaisā ievērojami pieaug slimību izraisītāju koncentrācija.

Air quality monitor in schools

Mērījumi apliecina problēmas esamību


 

Aizdomas par sliktu gaisa kvalitāti Latvijas skolās valdīja jau sen, jo vietām bija veikti atsevišķi individuāli mērījumi, kas liecināja par šīs problēmas klātbūtni. Taču visaptverošu ainu ieraudzīt nebija iespējams, jo dažādas skolas savā starpā ļoti atšķiras, tādēļ Izglītības un zinātnes ministrija īstenoja iniciatīvu, kuras gaitā visās Latvijas skolās tika uzstādīti gaisa kvalitātes mērītāji. Šis pasākums noslēdzās 2022. gada maijā, un izglītības iestāžu vadītāji atzīst, ka jaunās mērierīces labi uzrāda esošo situāciju. Mērītāju rādījumi, kuriem var piekļūt ikviens interesents, motivē skolotājus un skolēnus vairāk domāt par telpu vēdināšanu – arī tad, ja pēc sajūtām vēl nekas neliecina par sliktu gaisa kvalitāti. 
Bet šogad rudenī publicēts Veselības inspekcijas pētījums, kurā izvērtēts mācību iestāžu vides kvalitātes svarīgs rādītājs – CO2 koncentrācija iekštelpās, un tas daudzviet izgaismo nepievilcīgu ainu. Proti, teju trešdaļā klašu (27%) gaisa apmaiņa jeb ventilācijas kvalitāte vērtējama kā slikta. Savukārt Pasaules veselības organizācijas (PVO) rekomendētais vidējais CO2 līmenis – 1000 ppm – netiek pārsniegts vien 17% mācību telpu.

VAI

Logu atvēršana nebūs labākais risinājums


 

Taču vienkārša telpu izvēdināšana, atverot logus, rada maldinošu sajūtu, ka visa telpa ir izvēdināta, īpaši aukstā laikā, radot lielus siltuma zudumus un paaugstina apkures izmaksas. Mūsdienās, kad uzsvars daudzviet tiek likts uz energoefektīviem risinājumiem, bet siltumenerģijas cenas ir ievērojami pieaugušas, vienkārša siltuma izlaišana ārā daudziem šķiet nepieņemama. Tādēļ ziemā mūsu platuma grādos bieži ir grūti nodrošināt optimālu gaisa kvalitāti un komfortablu telpas mikroklimatu kopumā, jo bez skābekļa un CO2 koncentrācijas jāņem vērā arī tādi svarīgi rādītāji kā gaisa temperatūra un mitrums. Ja gaiss būs svaigs, bet pārāk auksts, tas arī radīs zināmu diskomfortu un cita veida riskus.

Nepieciešamas modernas ventilācijas sistēmas


 

Esošo situāciju skolās rada daudzi apstākļi – ēku īpatnības, kuru dēļ nemaz nav izbūvēta normāla ventilācijas sistēma, citur esošā ventilācija netiek darbināta savas neefektivitātes un lielā enerģijas patēriņa vai lielo siltuma zudumu dēļ. Iemesli var būt dažādi, kāpēc skolās ir izveidojusies tāda esošā situācija, kad jācīnās ar sliktu gaisa kvalitāti, taču visu var vienkārši un efektīvi uzlabot. Gaisa kvalitātes problēmas palīdz novērst mūsdienīgas, energoefektīvas, vienkārši uzstādāmas un lietošanā ērtas ventilācijas un rekuperācijas sistēmas. Tās atgriež uzkrāto siltumu, ir aprīkotas ar gaisa filtriem, papildus ar ultravioletā starojuma (UV) palīdzību samazina patogēnu saturu gaisā, tādējādi apmainot gaisu visā telpā, pretēji, kā tas būtu vēdinot ar atvērtu logu. Atkarībā no katras ēkas specifikas un pasūtītāja vajadzības eksistē dažādi risinājumi. Piemēram, var izvēlēties dažāda izmēra un jaudas centralizētās un decentralizētās ventilācijas sistēmas. Kādam risinājumam kurā gadījumā dot priekšroku, jāvērtē individuāli. Decentralizētās sistēmas ir efektīvākas, ļauj optimāli noregulēt nepieciešamo gaisa apmaiņu katrā atsevišķā telpā, operatīvi mainīt ventilācijas režīmus. Risinājumi ir, bet par tiem sīkāk kādā no turpmākajiem rakstiem. 

VAI

 

HELTY Rekuperācijas iekārtas un sistēmas


HELTY ir inovatīvs Itālijas uzņēmums ar 40 gadu pieredzi, kas specializējas rekuperācijas iekārtu viedo risinājumu izstrādē un iekštelpu komfortam ar gaisa filtrāciju.

 

HELTY piedāvājumā ir gan individuālās rekuperācijas iekārtas, gan rekuperācijas sistēmas, kuru galvenais mērķis ir nodrošināt efektīvu gaisa apmaiņu telpā, saglabājot pašreizējo iekštelpu temperatūru, tādējādi novēršot mitrumu, pelējumu un gaisa trūkumu.

 

Uzzini bezmaksas risinājumu, no mūsu speciālistiem, jūsu telpām - izvēlies vienu no zemāk esošajām pogām - 
"Uzzini risinājumu" vai "Zvaniet mums".


VAI