Rekuperatora uzstādīšana skolā (Video)

Majaelpo.lv un “Laiks Mājai” 2018. gada rudenī viesojās Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijā, kur veica gaisa kvalitātes mērījumus un rekuperatora uzstādīšanu mācību klasē, lai uzlabotu gaisa kvalitāti un skolēnu pašsajūtu.

Pēc rekuperatora uzstādīšanas tika noskaidrots skolnieku viedoklis par to, kādi ir uzlabojumi pēc rekuperatora uzstādīšanas. Tāpat Majaelpo.lv pārstāvis Uldis veica CO2 mērījumus, lai precīzi attēlotu rekuperatora doto efektu gaisa kvalitātes uzlabošanā.

 

 

Transkripts no raidījuma

Vadītājs: Sveiki, es skatos, ka tieši par dzīvības procesiem… par elpošanu un tā…

Skolotāja: Sveiki! Jā, par, jā, par elpošanu… baktēriju…

Vadītājs: Cik bieži jums nākas vēdināt šīs telpas, lai arī biedri varētu paelpot?

Skolotāja: Sveiki! Jā, par, jā, par elpošanu… baktēriju…

Vadītājs: Cik bieži jums nākas vēdināt šīs telpas, lai arī biedri varētu paelpot?

Skolotāja: Nu, īstenībā praktiski, ja ir silts laiks, tad mums visu laiku, redziet, stāv logs vaļā, bet starpbrīdī mēs arī visu laiku vēdinām.

Vadītājs: Tā kā vajadzīgs ir, ka katru stundu?

Skolotāja: Ir vajadzīgs, jā, protams, jā, jo te ļoti lēni apmainās gaiss.

Skolēns 1: Nu, manuprāt, vajadzētu katru stundu… pēc katras stundas vēdināt, tāpēc ka klase paliek ļoti piesutināta un ir ļoti karsts.

Vadītājs: Nav bijis tā, ka miegs nāk?

Skolēns 2: Jā ir, diezgan bieži, ka pat pilnībā aizmiedz stundas laikā.

Skolniece 1: Būtu labi, ja tiktu telpas regulāri vēdinātas, bet ziemā diemžēl ir auksts un būtu labi, ja būtu tā kā ventilācija un tā.

Uldis Salzirnis: Pirms pusotras nedēļas mēs skolā novietojām CO2 mērītāju un ar mērķi apskatīties, kas tad īsti notiekās. Un no rīta šeit ir ļoti svaigs gaiss (rāda CO2 mērījumus planšetē) ja logs ir kaut vai ziemas vēdināšanā vai nedaudz pavērts. Bet, līdzko sākas pirmā stunda, pēc 10 - 15 minūtēm CO2 līmenis ir tik augsts, ka tas ir sarkanajā zonā. Tas, kas pirmais noteikti sāk parādīties, tā ir miegainība… pašlaik vēl ārā ir silts un pārsvarā logi tiek turēti vaļā un nav grūti iedomāties, kas notiks, kad paliksies aukstāks un logus vairs nevarēs atvērt.

Vadītājs: Bet nu varbūt, ka ir kāds risinājums?

Uldis Salzirnis: Mēs piedāvājam ļoti ātru un vienkāršu risinājumu – Climtec rekuperatoru, kas ir viegli uzstādāms individuāli katrā telpā. Šī iekārta saglabā siltumu, kas ir telpā, neatdodot viņu ārpusē, uzsildot ienākošo gaisu.

Vadītājs: Vēdinām, bet siltums neiet ārā?

Uldis Salzirnis:  Jā, jā.

Vadītājs: Mēs nupat skatījāmies tabulā, bija 2800. Cik vajadzētu būt?

Uldis Salzirnis:  Vajadzētu būt zem 1000.

Vadītājs: Un cik ātri šis varēs nodrošināt to, ka būs tā.

Vadītājs: Pašlaik esam Jelgavā, bet iespējams jau, ka tā ir netikai šeit, bet arī citās skolās Latvijā?

Uldis Salzirnis:  Jā, tieši tā. Šī problēma ir tikusi pacelta vairākas reizes un… un tā īsti nav bijis risinājums. Patiesībā sāka vecāki šo te jautājumu pacelt. Pašvaldība un skolas vadība šo te jautājumu atrisināja.

Vadītājs: Jā, un mazliet labāk ventilējas, caurums sienā ir, vēl viens vismaz.

Uldis Salzirnis:  Jā, tā ir! Es domāju, ka liekam iekšā iekārtu un atgriežamies šeit pēc kāda laika un paskatīsimies, ko šī te iekārta būs devusi.

Vadītājs: Aptuveni pirms trim nedēļām viesojāmies Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā un pirms tam šī aparāta tur vēl nebija. Noskaidrosim, kā tagad jūtas bērni.

Vadītājs: Miegs vairs nenāk?

Skolēns 3: Nē.

Skolniece 2: Gaiss vairāk nav tik sasmacis, ir vieglāk mācīties un ir arī vieglāk saprast, ko skolotāja stāsta.

Skolniece 3: Ienāc klasē, ir jūtams svaigs gaiss, ir vieglāk koncentrēties.

Skolniece 4: Ienākot no āra, nu no ārpuses, tā kā no gaiteņa, tā kā iekšā klasē arī ir citādāk, tā kā tāda atmosfēra, nu gaisa ziņā un visādi citādi, vieglāk koncentrēties uz mācību vielu un…

Skolniece 5: Kad es ienāku klasē, var just tā kā svaigāku gaisu, kaut arī pirms tam vēdināja, bet tāpatās… un arī tāds… nav baigi liels spiediens uz smadzenēm.

Skolniece 6: Ja, piemēram, citā klasē ieiet, ir bijusi klase, tur var just, ka viņš tā kā… gaiss nav ko elpot baigi, bet, ka šeit ienāk, tad var just, ka ir vairāk, ko elpot un arī ir svaigāks gaiss.
---------

Vadītājs: Viss darbojas, bērni apmierināti. Kādi ir tavi rādījumi?

Uldis Salzirnis: [Rāda planšeti ar mērījumiem] Mēs esam ļoti pietuvojušies zaļajai zonai. Tas nozīmē to, ka iekārta strādā un viņa veic savu funkciju. Mēs gaidām vēl jaudīgāku iekārtu, kura būs drīz pie mums. Šī te iekārta būs aptuveni pusotru reizi jaudīgāka, un tātad šī gaisa apmaiņas kubatūra būs pusotru reizi lielāka, nekā šai [rekuperators, ko uzstādīja pirms 3 nedēļām] iekārtai. Labākais apliecinājums bija tas, ko teica bērni, un es domāju, ka tas ir ļoti svarīgi saprast to, ka gaisa kvalitātes jautājums ir ļoti būtisks un jebkurš, gan arī skolotāji un jebkurš cilvēks, kas atrodas telpā, kura ir izvēdināta, viņš jūtas možs, viņam nenāk miegs, un viņš tādā veidā rūpējas par savu veselību.

Vadītājs: Kur Tevi meklēt cilvēkiem, kas vēlas elpot?

Uldis Salzirnis: Meklējiet mūs tīmeklī https://www.majaelpo.lv!

 

Lai iegūtu plašāku informāciju par programmā minēto produktu, apmeklējiet vietni Climtec siltuma rekuperācijas iekārta!

1 no 8