Svaiga gaisa trūkums un palielināts CO2 līmenis telpās – kā cīnīties?

Daudziem noteikti ir nācies saskarties ar sajūtu, kad šķiet, ka iekštelpās trūkst gaisa, nav ko elpot, parādās noguruma un smaguma sajūta. Bieži vien šo sajūtu rašanās cēlonis ir nepietiekama telpu ventilācija, vai arī šajā telpā pirms neilga laika ir bijis daudz cilvēku, kas izelpojuši skābekli un atstājuši daudz ogļskābās gāzes jeb CO2. Tādēļ šajā rakstā pastāstīsim par atšķirībām starp svaigu un slikti vēdinātās telpās sastāvējušos gaisu, par paaugstināta CO2 līmeņa radītajām problēmām un iespējām, kā pastāvīgi nodrošināt svaiga gaisa pieplūdi jūsu mājokļos.

Svaiga gaisa trūkums un palielināts CO2 līmenis telpās – kā cīnīties?

Foto: StockPhoto.com, majaelpo.lv

Svaigā gaisā ir daudz mazāk oglekļa dioksīda

Oglekļa dioksīda (CO2) saturs gaisā tiek mērīts tilpumvienībās PPM jeb miljondaļās (no angļu val. – parts per million), un, jo šis rādītājs ir zemāks, jo mazāk CO2 konkrētā vietā ņemtais gaisa paraugs satur, līdz ar to tas ir veselīgāks un svaigāks. Un, otrādi – jo šis rādītājs ir lielāks, jo lielāks ir CO2 saturs. Svaigā gaisā (piemēram, pie jūras, priežu mežā) šis rādītājs nepārsniedz 300 – 400 vienības, šāds gaiss ir bagāts ar skābekli, veselīgs, dod cilvēkam mundrumu un labsajūtu. Tādēļ mūsu mērķis ir nodrošināt šādu gaisu arī jebkurā telpā, kur mēs atrodamies – strādājam, guļam, kad atjaunojamies pēc ikdienas fiziskajām un garīgajām slodzēm. Tāds būtu ideālais risinājums, uz ko tiekties.

Realitātē gan šādu rezultātu iegūt ir visai liels izaicinājums, jo dažādi faktori apgrūtina šī mērķa realizāciju, tādēļ ir noteikts zināms CO2 līmenis, līdz kuram gaiss tiek uzskatīts par veselīgu (600 – 700 PPM). Šāds līmenis tiek uzskatīts par normu, kad oglekļa dioksīda saturs gaisā ir pietiekami zems, lai neradītu negatīvu ietekmi uz cilvēka veselību un netraucētu viņa dzīves ritmiem – ne fiziskām aktivitātēm, ne intelektuālam darbam, ne pašsajūtai.

"Eksistē vēl viena robeža, ko dažkārt gadās sasniegt telpās, kur uzturas daudz cilvēku, un tā ir 6000 PPM. Šādā gaisā jau 8 stundu laikā sākas veselības problēmas."

Augstāks CO2 līmenis draud ar diskomfortu vai pat veselības traucējumiem

Robeža, kad CO2 līmenis paceļas virs 1000 PPM, rada pirmās problēmas – cilvēki sāk just nogurumu, kļūst arvien grūtāk koncentrēties, nereti rodas citas diskomforta situācijas. Savukārt gadījumos, kad CO2 koncentrācija gaisā regulāri pārsniedz 2500 PPM, jau var rasties bīstamība cilvēka veselībai. Īslaicīgi tas būtiskas negatīvas sekas neatstāj, taču, ja cilvēks pastāvīgi uzturas šādā “bezgaisa” atmosfērā (bērnudārzā, skolā, mājās, birojā u.c.), rodas negatīvs efekts, kas it kā neredzami, bet pastāvīgi, lēnām, pa pilītei krājas un bendē veselību.

Eksistē vēl viena robeža, ko dažkārt gadās sasniegt telpās, kur uzturas daudz cilvēku, un tā ir 6000 PPM. Šādā gaisā jau 8 stundu laikā sākas veselības problēmas.

Svarīgi nodrošināt normālu ventilāciju mācību iestādēs

‍Viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir panākt, lai bērni pirmskolas mācību iestādēs un skolās neizjustu svaiga gaisa trūkumu. Pašreizējā situācija šajā ziņā gan nešķiet pārlieku optimistiska. Aukstajā gadalaikā dažādu iemeslu dēļ skolās bieži netiek nodrošināta pietiekama ventilācija. Vecajām skolām problēma bieži slēpjas nepietiekami izbūvētās vai slikti funkcionējošās ventilācijas sistēmās, kad reāli ventilācija tiek veikta tikai starpbrīžos, atverot logus, ar ko gan nepietiek nepieciešamajai gaisa apmaiņai un svaigā gaisa pieplūdes daudzuma nodrošināšanai. Siltajā gadalaikā vismaz iespējams logus turēt vaļā daudz vairāk vai pat pastāvīgi, tādējādi vismaz daļēji problēmu atrisinot. Tomēr gada aukstajā sezonā situācija nav laba.

Savukārt jaunuzbūvētajās vai renovētajās skolās mēdz gadīties situācijas, kad uzstādītās modernās ventilācijas iekārtas netiek darbinātas to dārgās ekspluatācijas dēļ. Šeit skolu vadītājiem būtu jāparaugās uz situāciju, jāizvērtē un jāsaprot, ka bērnu veselība tomēr ir svarīgāka par ietaupītiem līdzekļiem. Noteikti savs vārds par to būtu sakāms arī daudzām pašvaldībām.

Vien jāpiebilst, ka šīs pašas problēmas attiecas ne tikai uz skolām, bet arī birojiem, sabiedriskajām telpām u.c. celtnēm, kur ikdienā apgrozās liels cilvēku daudzums.

Pārliecināties par gaisa kvalitāti telpās var ar mērījumu palīdzību

Arī tad, kad mēs atrodamies mājās, guļam savā guļamistabā un atjaunojamies pirms nākamās darba dienas, uz rīta pusi istabā, ja neturam vaļā logu vai nav ierīkota efektīva  ventilācija, var uzkrāties diezgan augsts CO2 līmenis. Tas savukārt var novest pie tā, ka pamostamies neizgulējušies, jo organisms skābekļa trūkuma dēļ nav pilnvērtīgi atpūties. Un, ja, piemēram, bērns tālāk aiziet uz nepietiekami vēdinātām telpām skolā, tad var rasties situācija, kad bērni ir miegaini, viņiem trūkst koncentrēšanās spēju, kas ilgstošā laikā atstāj negatīvu ietekmi gan uz viņu sekmēm mācībās, gan fizisko veselību.

Lai pārliecinātos par gaisa kvalitāti gan mājās, gan skolās, gan citās telpās, ir iespējams veikt gaisa kvalitātes (CO2 daudzuma) mērījumus. Uzņēmuma Majaelpo.lv speciālisti piedāvā šādus mērījumus veikt, un nepieciešamības gadījumā arī ieteikt labākos risinājumus, lai nodrošinātu telpās pietiekamu svaiga gaisa pieplūdi, un līdz ar to atrisinātu visas ar svaiga gaisa trūkumu saistītās problēmas.