Rekuperācija nodrošina pilnvērtīgu gaisa apmaiņu telpās un palīdz ekonomēt siltumu

Rekuperācijas iekārtas Latvijā pazīstamas jau sen, taču to popularitātes pieaugumu nereti bremzē nepietiekama informācija par rekuperatoru izmantošanas priekšrocībām un ieguvumiem, ko tie sniedz. Tieši uzticamas informācijas trūkums līdz šim lielā mērā ir bremzējis rekuperācijas jomas ātrāku attīstību.

Lai uzlabotu situāciju un aizpildītu baltos plankumus, vairāku rakstu sērijā sadarbībā ar uzņēmuma Majaelpo.lv speciālistiem centīsimies sniegt objektīvu informāciju par telpu ventilāciju, rekuperācijas iekārtām, to izmantošanas iespējām un priekšrocībām, pastāvīgas svaiga gaisa pieplūdes nodrošināšanas nozīmīgumu, rekuperatoru izvēles iespējām un daudziem citiem jautājumiem, kas mūsu lasītājiem palīdzēs veidot labāku izpratni par šo jomu.

 Rekuperācija nodrošina pilnvērtīgu gaisa apmaiņu telpās un palīdz ekonomēt siltumu

Ko sevī slēpj rekuperators?

Rekuperators ir ventilācijas iekārta, kas nodrošina gaisa pieplūdi un nosūci, šī procesa laikā izejošā gaisa siltumu nododot ienākošajam aukstajam gaisam. Tieši siltumapmaiņas process, kura laikā no telpas ārā plūstošais siltais gaiss speciālā iekārtā (siltummainī) sasilda no ielas ieplūstošo auksto, svaigo gaisu, ir galvenā rekuperatora atšķirība no parastas ventilācijas iekārtas.

Parastas ventilācijas gadījumā izplūstošais gaiss aiznes līdz arī tajā uzkrāto siltumu, bet ieplūstošais gaiss ir auksts un jāuzsilda no jauna, kas prasa papildu enerģijas patēriņu. Rekuperācijas iekārtas ļauj atgūt līdz pat 90% no izplūstošā siltuma (atkarībā no ieplūstošā un izplūstošā gaisa temperatūras starpības, kā arī pāris citiem, mazāk svarīgiem parametriem). Tieši iespēja būtiski samazināt siltuma patēriņu ir galvenā to izmantošanas priekšrocība.

Iespējams veidot kombinācijas

Svarīgi nodalīt rekuperatorus no dažām citām plaši izmantojamām iekārtām, piemēram, kondicionieriem vai siltumsūkņiem. Kondicionieris nenodrošina gaisa apmaiņu, tas tikai atdzesē telpā esošo gaisu. Kondicionieris var tikt uzstādīts komplektācijā ar centralizētu ventilācijas iekārtu, kas ir ļoti labs risinājums. Savukārt siltumsūknis var veikt gan gaisa sildīšanu ziemā, gan gaisa dzesēšanu vasarā, taču arī tas nenodrošina gaisa apmaiņu.

Bet, runājot par decentralizētajām ventilācijas iekārtām, pie kurām pieder arī rekuperatori, ir iespējams veidot rekuperatora un kondicioniera „duetu” – iespējams iegādāties iekārtas, kas vasarā palīdzēs telpās saglabāt maksimāli vēsu gaisu (līdz tiem pašiem 90%), paralēli nodrošinot nepieciešamo svaiga gaisa pieplūdi. Ieplūstošais karstais gaiss pirms nonākšanas telpā rekuperatorā tiks atdzesēts uz izplūstošā vēsākā gaisa rēķina, līdz ar ko kondicioniera noslodze un tā patērētās elektroenerģijas daudzums samazināsies.

Rekuperatoru izmantošanas priekšrocības

Runājot par ventilācijas sistēmām, nepieciešams nodalīt centralizēto un decentralizēto ventilāciju. Centralizētā ventilācija sastāv no viena agregāta, kas darbojas uz noteiktu telpu grupu, un gaisa vadiem, kas šīs telpas savieno vienā sistēmā. Šādas sistēmas izveidošana prasa daudz dažādu remonta un instalācijas darbu, ievērojamu darbietilpību un darba laiku.

Decentralizētās ventilācijas iekārtas, tostarp rekuperatori, tiek uzstādītas pa vienai katrā atsevišķā telpā. Tas prasa daudz mazāk darbu, un reizē ļauj katrā telpā uzturēt atsevišķu klimatu. Priekšrocība to izmantošanai ir arī tāda, ka šādu iekārtu uzstādīšanai nav nepieciešams apjomīgs projektēšanas darbs – pietiek ar vienu sienā izurbtu caurumu, kurā tiek ievietota rekuperācijas iekārta, un lieta darīta. Pie priekšrocībām var minēt arī to, ka šīs iekārtas ir vieglāk, ātrāk un efektīvāk iztīrīt.

Nepieciešams izvēlēties pietiekamas jaudas iekārtas

Decentralizētās ventilācijas izmantošanā nekādu ierobežojumu praktiski nav, vienīgi jārēķinās ar iekārtu kapacitāti jeb nepieciešamību nodrošināt pietiekamu daudzumu svaiga gaisa konkrētā laika posmā. To nosaka telpas lielums (kubatūra) un tajā pastāvīgi esošo cilvēku skaits. Visbiežāk rekuperatori tiek uzstādīti telpās, kur ikdienā neuzturas vairāk par 10 cilvēkiem, taču iespējami tehniski risinājumi, kas ļauj šīs iekārtas uzstādīt arī lielākās telpās ar lielāku cilvēku skaitu (piemēram, mācību klasēs, biroju telpās u.tml.).

Tās var būt 2-3 mazākas jaudas ierīces vienā telpā, vai arī ļoti jaudīgi rekuperatori, kas nodrošina gaisa apmaiņu līdz 800 m3/h un tādējādi spēj nodrošināt nepieciešamo gaisa pieplūdi arī šādās sabiedriskās vietās. Vienīgi lielās sabiedriskās telpās (teātri, kinoteātri, lielveikali utt.), kur uzturas ļoti daudz cilvēku (virs 30 – 40), ir nepieciešama centralizētās ventilācijas sistēmas izbūve. Visos pārējos gadījumos ir iespējams piemeklēt konkrētajai telpai piemērotas rekuperācijas iekārtas. Par to, kā pareizi veikt šo iekārtu izvēli, varēsiet lasīt mūsu nākamajā rakstā.