Rekuperatoru un kondicionieru uzstādīšanu var veikt arī ziemā

Iespējams, kādam šķiet, ka ziemā visi darbi jāpārtrauc un ir laiks svētlaimīgi zvilnēt kamīna priekšā un gaidīt pavasari. Protams, tas nevienam nav liegts, un to var izbaudīt, taču uzskats, ka ziemā nekādi darbi nav veicami, meistaru aprindās jau sen tiek uztverts kā mīts. Jā, zināmi ierobežojumi dažādos gadījumos atkarībā no tobrīd esošās gaisa temperatūras eksistē, taču ir  darbi, kurus var droši un kvalitatīvi veikt arī ziemā. Pie tādiem pieder arī gaisa apstrādes un dzesēšanas iekārtu, tostarp rekuperatoru un kondicionieru, uzstādīšana.

Kondicioniera vai rekuperatora uzstādīšana ziemā

 

Kāpēc tieši ziemā?

Nereti tieši līdz ar aukstā gadalaika iestāšanos rodas sajūta, ka ēkas vai dzīvokļa esošā ventilācijas sistēma darbojas ne sevišķi efektīvi. Vasarā iekštelpu smacīgais gaiss bieži tiek norakstīts uz paaugstinātās gaisa temperatūras un/vai no pilsētas ielām pa atvērtajiem logiem ienākošā gaisa piesārņojuma rēķina. Taču vēlā rudenī un ziemā svaiga gaisa trūkumam vairs nav aiz kā slēpties, jo visi logi ir ciet, un tad to var sajust vislabāk. Tad bieži vien arī rodas atklāsme, ka būtu nepieciešams veikt ventilācijas sistēmas uzlabošanu, tostarp gaisa apstrādes iekārtu uzstādīšanu, taču nereti idejas tālāku virzību apstādina mīts, ka tas prasa daudz darbu un ka ziemā šādus darbus neveic. Bet, nākot reibinošajam pavasarim un karstajai vasarai ar atpūtas braucieniem un arī daudziem citiem darāmiem darbiem, ideja vairs nav aktuāla un bieži vien aizmirstas… līdz nākamajai ziemai. Taču risinājums ir vienkāršs – nevajag gaidīt vasaru, visu var izdarīt uzreiz tagad, ziemā!

 

Montāžas iespējamību ziemā nosaka veicamo darbu operativitāte

Vienas decentralizētas ventilācijas un rekuperācijas iekārtas uzstādīšana parasti aizņem vienu līdz trīs stundas (atkarībā no veicamo darbu daudzumu un to sarežģītības). Savukārt viena gaisa kondicioniera uzstādīšana prasa pusotru līdz trīsarpus stundas. Tas atkarīgs no izvēlētās ierīces tipa, modeļa utt. Nekādu citu īpašu priekšnosacījumu, kas būtu jāievēro, lai šādu iekārtu uzstādīšanu varētu veikt ziemā, nav. Nav nepieciešams veikt vērienīgus būvdarbus vai veidot atsevišķu projektu. Rekuperācijas iekārtu mājā, dzīvoklī vai citās telpās ir iespēja uzstādīt jebkurā brīdī.

Neradīsies arī nekādi sarežģījumi pēc darbu pabeigšanas, kas prasītu telpu iekšējo vai ēkas fasādes remontu. Atslēga vienkārša – piemēram, rekuperatora uzstādīšanā parasti pietiek izveidot sienā nelielu caurumu, ievietot tajā iekārtu, iestatīt tās darbības funkcijas (atkarībā no konkrētās ierīces) un pieslēgt elektrības padevi. Šāda darbu specifika izslēdz bažas par to, ka montāžas laikā var tikt bojāta iekšējā vai ārējā apdare.

 

Arī montāžas darbu specifika neliek nekādus šķēršļus

Lai līdz galam kliedētu mītu par darbu veikšanas ierobežojumiem ziemā, šeit būs vairāki apliecinājumi tam, ka gaisa apstrādes iekārtu uzstādīšana ziemā ir iespējama un pamatojama:

  • Caurumu urbšanu betonā var veikt arī ziemas laikā. Lai uzstādītu rekuperatoru vai citu iekārtu, ēkas ārējā sienā nepieciešams izurbt caurumu, ko var ērti paveikt ar atbilstošas urbšanas ierīces (dimanta urbja) palīdzību.
  • Temperatūra istabā būtiski nepazemināsies. Piemēram, rekuperatori ar gaisa apsildes funkciju spēj efektīvi strādāt temperatūrā līdz pat -20° Ierīce spēj sasildīt ienākošo gaisa plūsmu līdz vēlamajam lielumam, tāpēc no tās nebūs jūtama vēsuma dvesma. Apsildes temperatūru iekārtai (ne istabas!) katrs var uzstādīt pēc savas vēlēšanās, speciālisti bieži iesaka to noregulēt uz +10…+15° C.
  • Iekārtu uzreiz pēc uzstādīšanas var sākt darbināt. Vienīgi gadījumos, ja ierīce ilgstoši atradusies ārā, zemā temperatūrā, un tās korpuss ir stipri atdzisis, ieteicams pirms ieslēgšanas pāris stundas pagaidīt, lai ierīce sasilst.
  • Telpa montāžas darbu laikā pārāk neatdzisīs. Nav iemesla uztraukumam, ka darbu laikā istaba tā atdzisīs, ka pēc tam to ilgi nevarēs sasildīt. To nosaka fakts, ka sienā urbjamā cauruma diametrs ir neliels, turklāt to uzreiz pēc izurbšanas aizsedz. Pēc tam, kad montāžas meistars veic izurbtā cauruma attīrīšanu no būvgružiem un iegūtā kanāla siltumizolēšanu ar speciālu siltumizolācijas materiālu, gandrīz uzreiz tiek uzstādīta gaisa apstrādes iekārta. Visa šī procedūra neaizņem vairāk par 15 minūtēm.
  • Nav nepieciešami nekādi sagatavošanās darbi. Ja gadījumos, kad ziemā nākas veikt plastmasas logu sistēmu maiņu, speciālisti (atkarībā no ārējās gaisa temperatūras konkrētajā brīdī) bieži iesaka iznest no istabas dažādus augus un jutīgu tehniku, šajā gadījumā nekas tāds nav vajadzīgs. Pārvietot kaut kādas lietas un priekšmetus nepieciešams vienīgi tādā gadījumā, kad tie traucē gaisa apstrādes iekārtas uzstādīšanai izvēlētajā vietā.
1 no 4