Paaugstināts mitrums telpās rada neveselīgu dzīves vidi

Iepriekšējā rakstā vērsām uzmanību uz pastāvīgas paaugstināta oglekļa dioksīda (CO2) koncentrācijas negatīvo ietekmi uz telpās esošo cilvēku veselību. Taču eksistē arī citi negatīvi faktori, kas bieži sastopami nepietiekami vai slikti vēdināmās telpās, un viens no tādiem ir paaugstināts gaisa relatīvais mitrums.

Paaugstināts mitrums telpās rada neveselīgu dzīves vidi

Foto: StockPhoto.com, majaelpo.lv

Mitrums un CO2līmenis ir divi galvenie gaisa kvalitātes rādītāji telpās

Lai cilvēki telpās varētu justies komfortabli, tajās nepieciešams nodrošināt labas kvalitātes elpojamo gaisu. Ja CO2 līmenis ietekmē galvenokārt pašu cilvēku un viņa veselību, tad paaugstināts gaisa mitrums rada vēl divus negatīvus aspektus – papildus negatīvajai ietekmei uz cilvēku veselību tas vēl arī bojā ēku sienas, apdares materiālus u.c. konstrukcijas sastāvdaļas. Tāpat tas rada labvēlīgus apstākļus dažādu veidu pelējuma sēnīšu invāzijai un attīstībai. Šo procesu stimulē arī paaugstināts CO2 līmenis. Mitrums un pelējums rada arī negatīvu vizuālo efektu telpās.

Tāpat jāatzīmē, ka šo pelējuma sēnīšu sporas nokļūst telpas gaisā un tālāk cilvēku elpceļos, kas noved pie dažādiem veselības traucējumiem, tostarp, novājina imūnsistēmu un atslābina cilvēka organisma aizsargspēju pret dažādām kaitēm. Šāds process, kad cilvēki pastāvīgi uzturas sasmakušā, neveselīgā gaisā ar pazeminātu skābekļa (O2) un paaugstinātu oglekļa dioksīda saturu, cilvēkiem ar alerģiskām reakcijām šo alerģiju izpausmes ilgtermiņā var vēl vairāk un biežāk izpausties.

"...pelējuma sēnīšu sporas nokļūst telpas gaisā un tālāk cilvēku elpceļos, kas noved pie dažādiem veselības traucējumiem..."

Pelējums mitinās ne tikai uz sienām, bet arī to iekšienē

Jāņem vērā, ka appelējušās vietas uz sienām, telpu stūros, pie santehnikas un citur ir tikai šīs problēmas redzamā daļa. Taču pelējuma sēne ir spējīga iekļūt arī aiz apdares materiāliem, zem tapetēm, aiz riģipša, un pat nesošajās konstrukcijās (sienu mūrī). Tas ir jāņem vērā, kad ir nolemts uzsākt cīņu ar šīs sēnes invāziju, jo atsevišķu redzamu, kosmētisku defektu likvidēšana pašu problēmu nebūt neatrisinās.

Lai varētu efektīvi cīnīties ar pelējumu, vispirms nepieciešams likvidēt sēnei un tās augšanai labvēlīgos (un cilvēku veselībai nelabvēlīgos) apstākļus. Pareizākais un ilgtermiņā labākais risinājums būtu efektīvas ventilācijas ierīkošana, kas nodrošinās telpā gaisa apmaiņu. Tā reizē nodrošinās gan veselīga, svaiga gaisa pieplūdi, samazinot CO2 līmeni gaisā, gan uz svaigā, mazāk mitrā gaisa rēķina samazinās gaisa mitrumu telpā, izvadot ārā lieko mitrumu. Reizē ar to beigsies arī sēnes veģetācijai labvēlīgie apstākļi, un tā savu augšanu un vairošanos būs spiesta pārtraukt.

Protams, šāds risinājums neiedarbojas uzreiz, pāris dienu laikā, tam ir nepieciešami vismaz 2 – 3 mēneši, tomēr šādā laika sprīdī, kvalitatīvi vēdinot telpas, no pelējuma sēnes varam atbrīvoties. Bet, ja gribam visu iztīrīt tūlīt un tagad, eksistē cits paņēmiens – speciāli ķīmiskie līdzekļi, kā, piemēram, „Brillux Antimuffa 3430”. Šādi līdzekļi ļauj ātri iznīcināt pelējuma sēni vietās, kur tā ir izveidojusies. Tie ne tikai apstādina pašas sēnes darbību, bet ļauj arī notīrīt sēnes augšanas atstātās pēdas. „Brillux” ir ražots Vācijā, darbojas ļoti ātri un efektīvi, iznīcina pelējuma sēnīti jebkurā telpas vietā.