Kā izvēlēties savam mājoklim piemērotu rekuperācijas iekārtu?

Tirgū pieejamo rekuperācijas iekārtu skaits ir ļoti liels. Tās atšķiras pēc daudziem kritērijiem – piemēram, eksistē gan centralizētās ventilācijas iekārtas ar rekuperāciju, gan decentralizētās ventilācijas + rekuperācijas iekārtas. Par tām arī būs mūsu stāsts. Ja vēl nezināt, kas ir rekuperācija, par to vairāk var izlasīt rakstā "Rekuperācija nodrošina pilnvērtīgu gaisa apmaiņu telpās un palīdz ekonomēt siltumu".

Kā izvēlēties savam mājoklim piemērotu rekuperācijas iekārtu?

Foto: StockPhoto.com, majaelpo.lv

Šīs iekārtas atšķiras pēc to uzbūves, jaudas un citiem parametriem. Galvenie izvēles nosacījumi rekuperatoru izvēlē ir telpas tilpums (kubatūra) un tajā pastāvīgi mītošo cilvēku skaits. Tāpat eksistē citi faktori, kas bieži jāņem vērā, tādēļ pirms konkrētas iekārtas iegādes vislabāk konsultēties ar speciālistu. Uzņēmuma Majaelpo.lv speciālisti piedāvā bezmaksas konsultācijas pa telefonu, tāpat iespējams vienoties arī par objekta apsekošanu.

Nepieciešams nodrošināt pietiekamu svaiga gaisa pieplūdi

Galvenais jebkuras ventilācijas uzdevums ir nodrošināt pietiekamu gaisa apmaiņu telpās, lai iegūtu pastāvīgu svaiga gaisa pieplūdi un tajās nerastos paaugstināts oglekļa dioksīda (CO2) līmenis, jo tas var novest pie veselības traucējumiem.

Galvenie izvēles faktori ir telpas platība, kubatūra un tajā esošo cilvēku skaits. Balstoties uz šiem kritērijiem, tiek veikti aprēķini, lai izvēlētos piemērotu telpas ventilācijas iekārtu ar atbilstošāko gaisa pieplūdes/nosūces kubatūru. Iekārtas kapacitātes jeb jaudas atbilstība konkrētajai telpai ir vissvarīgākais izvēles nosacījums.

Iespējams izvēlēties dažādu veidu decentralizētās ventilācijas iekārtas

Mūsdienās Latvijas tirgū ir pieejamas vairāku veidu decentralizētās ventilācijas un rekuperācijas iekārtas, kas atšķiras pēc to uzbūves.

Kanālu tipa decentralizētās ventilācijas iekārtas

Vispirms jāpiemin kanālu tipa decentralizētās ventilācijas iekārtas. Šāda tipa iekārta ir iebūvēta caurulē, kurā divos nodalītos kanālos vienlaicīgi notiek gaisa pieplūde un nosūce, gaisam pa ceļam plūstot caur rekuperatoru, kurā tiek iegūts izplūstošā gaisa siltums un nodots ieplūstošajam gaisam.

Pretējos virzienos plūstošās gaisa plūsmas savā starpā nesaskaras, bet siltums no vienas otrai tiek nodots caur augstas siltumvadītspējas materiāla (vara, alumīnija u.tml.) siltummaini. Šādas iekārtas uzstādīšanai pietiek ar vienu ēkas ārsienā izurbtu caurumu.

"Galvenie izvēles faktori ir telpas platība, kubatūra un tajā esošo cilvēku skaits."

Impulsa iekārtas

Otrs veids ir tā dēvētās impulsa iekārtas, kurās ieplūstošais un izplūstošais gaiss plūst divās atsevišķās caurulēs, bet siltuma apmaiņai tiek izmantots keramiskais vai kāda cita materiāla siltuma akumulators. Pati iekārta kādu brīdi strādā izplūdes režīmā, izplūstošā gaisa siltumu uzkrājot, bet pēc tam pārslēdzas uz gaisa ieplūdes nodrošināšanu, reizē iepriekš uzkrāto siltumu atdodot ieplūstošajam gaisam.

Tomēr šī tipa iekārtu uzstādīšanai būs nepieciešams izurbt sienā divus caurumus. Tāpat jārēķinās, ka tām ir elektronisks vadības bloks, kas sarežģī iekārtas uzstādīšanu, kā arī paaugstina izmaksas.

Trešais veids – rekuperators telpā uzstādāmā atsevišķā modulī

Eksistē arī trešā veida rekuperācijas iekārtas, kur rekuperators netiek ievietots caurulē, bet telpā uzstādāmā atsevišķā modulī, kas pēc izmēriem un izskata līdzinās kondicionierim. Šīs iekārtas lielākā atšķirība no kanālu rekuperācijas iekārtām ir tāda, ka tām nav nepieciešams noteikts minimālais sienas biezums, lai šīs iekārtas harmoniski iekļautos ēkas konstrukcijā.

Proti, rekuperācijas iekārta nav iebūvēta noteikta garuma caurulē, bet atrodas pašā telpā, kas ļauj šādu iekārtu uzstādīt arī ēkās, kuras sienu biezums ir tikai 10 cm. Šāds risinājums veidots galvenokārt dizaina labā, lai ēkās ar plānām sienām caurules gals nerēgotos telpas iekšpusē vai mājas ārpusē un nebojātu kopējo dizainu. Šādām iekārtām var būt nepieciešams gan viens, gan divi urbumi ēkas ārsienā.

Speciālisti palīdzēs izvēlēties

Svarīgi izvēlēties arī pareizu vietu telpā, kur šīs iekārtas (visu veidu) uzstādīt. Galvenais nosacījums – tās tiek uzstādītas ēkas ārsienās, nevis starpsienās, jo tādā gadījumā nebūs nekāda efekta. Iekārtas telpās parasti tiek uzstādītas apmēram 30 cm attālumā no griestiem, taču svarīgi arī atrast labāko vietu konkrētajā telpā, kur tieši šo iekārtu uzstādīt. To katrā gadījumā izvēlas individuāli, lai atrastu maksimāli labāko un efektīvāko vietu.

Cilvēkiem bez priekšzināšanām šajā jomā nereti var rasties grūtības ar nepieciešamo aprēķinu veikšanu, lai izdarītu piemērotas iekārtas un optimāla risinājuma izvēli, tāpēc uzņēmuma Majaelpo.lv speciālisti piedāvā palīdzību dažādu iekārtu un to uzstādīšanas vietu izvēlē.

Visus jautājumus var uzdot, zvanot pa kontakttelefonu +371 2564 2178, rakstot uz e-pastu info@majaelpo.lv vai vienkārši aizpildot pieteikuma formu uzņēmuma mājaslapā www.majaelpo.lv. Uzņēmuma darbinieki sazināsies un sniegs bezmaksas konsultāciju par jums interesējošiem jautājumiem pa telefonu. Bezmaksas pakalpojums attiecas arī uz objektu apsekošanu Rīgā un tiešā tuvumā, bet ārpus šī reģiona – pēc vienošanās.